من ده سال است که دارم از منزل کار میکنم؛ البته این کار هر کسی نیست. بعضی از افراد دیسیپلین و نظم لازم برای کار در منزل را ندارند؛ بعضی دیگر اصلاً نمیدانند چطور میشود از منزل کار کرد. راسش را بخواهید، خود من هم آن اوایل نمیدانستم چطور باید این کار را بکنم. خیلی چیزهای هست که باید برای این کار یاد گرفت و واجبتر از آن، عادت کردن به انجام چیزهایی که یاد میگیرید.
بگذارید کمی از تاریخچه کارم برایتان تعریف کنم: بعد از تولد اولین فرزندک رفتم نزد کارفرمایم و از او خواستم ساعتهای کاری مرا کمی انعطاف پذیرتر کند. در کمال تعجب من، وی پذیرفت که چنین کند. در ابتدا، نسبت حجم کار من در دفتر به کار در منزل 75 به 25 بود (بیشتر زمان کاریم در دفتر سپری میشد). به تدریج این نسبت تغییر کرد؛ در نهایت کار به جایی رسید که به کل رفتن به دفتر را کنار گذاشتم. در حال حاضر من یک خود اشتغال حرفهای و خلاق هستم. اگر من توانستم این کار را بکنم، قطعاً شما هم میتوانید!
در این مقاله میخواهم راهنماییهایی در اختیارتان بگذارم راجع به نحوهی انجام و موفقیت در این پروسه.
1. یک فهرست از کارهایی که باید انجام دهید تهیه کنید

همه موارد موجود در فهرست را انجام دهید
یک کسب و کار عریض و طویل درست شده که سعی دارد به شما در انجام کارها کمک کند، همینطور میتوانید کلی پول بی زبان را خرج کتاب، اپلیکیشن یا دیگر چیزهایی بکنید که راهکارهای لازم را آموزش میدهند، یا وعده کارآمدتر و پربارتر شدنتان را به شما میدهند، اما راستش را بخواهید، به هیچ کدام از آنها نیاز ندارید. اگر میخواهید مطمئن شوید که تک تک کارهایی که باید، به انجام میرسند کافی است فهرستی از کارهای روزانهای که باید به اتمام برسند را تهیه کرده و سعی کنید در انتهای روز تمام موارد موجود در فهرست را تیک زده باشید.
خیلی ساده و موثر. با نوشتن یک فهرست انجام کارهای روانه خودتان را از منظر جسمی و ذهنی ملزم میکنید که همه ی کارهای یادداشت شده در آن فهرست را به اتمام برسانید، و به شما قول میدهم اگر این فهرست را روی کاغذ (یا هر جای دیگری، مثل فهرست انجام کارهای روزانه روی گوشی موبایل) بنویسید، نسبت به زمانی که این فهرست را فقط در ذهنتان دارید احتمال تمام شدن و تیک خوردن یکایک آن کارها بسیار بیشتر است. و اینکه روی کارهای انجام شده خط بکشید یا کنار آنها تیک بزنید این کار را به نوعی بازی و سرگرمی تبدیل میکند؛ یعنی در واقع به جای اینکه خودتان را درگیر برنامه ریزی کاری کرده باشید، برای خودتان چالشی درست کردهاید که باید بر آن فایق آیید. یک بار هم شده امتحان کنید!
2. کمی موسیقی متن به تصویر اضافه کنید

شنیدن آهنگهای دارای صدای انفجاری و بلند مخرب است اما کمی موسیقی متن ملایم در پس زمینه لازم است.
اگر میخواهید از کار در دفتری شلوغ و پر سر و صدا مثل استودیوها و دفاتر تجاری به منزل منتقل شوید، هیچ چیزی بهتر از این نمیتواند فضای کار را برای شما تداعی کرده و شما را آماده پذیرش سکوت منزل بعد از تجربه محیطهای پر صدا را بکند. ممکن است اوایل خیلی لذت ببرید از سکوت و آرامش پیرامونتان واین که دیگر مجبور نیستید پچ پچهای همکاران درباره سریال شب قبل تلویزیون را گوش کنید، یا صدای سرفه مداوم همکاری اعصابتان را خرد کند که به سختی سرما خورده و به جای خوابیدن در منزل و استراحت کردن، خودش و بیماریش را به محیط کار تحمیل کرده، اما دیر یا زود این سکوت و آرامش بیش از اندازه علیه شما به کار خواهد افتاد و باعث حواس پرتیتان خواهد شد.
با داشتن کمی سر و صدا و موسیقی ملایم در پس زمینه، کاری کنید که عقلتان سر جایش بماند و سکوت دیوانهوار خانه شما را یا محیط بیمارستان و خواب شبانه روزی روی تخت نیندازد. تلویزیون را در اتاق دیگری به جز اتاقی که دارید کار میکنید روشن بگذارید، یا رادیو را روشن کنید؛ صدا را زیاد بلند نکنید که حواستان را پرت کند، فقط آنقدر صدا باشد که سکوت را بشکند. احتمالاً بعد از مدتی دیگر حتی صدای تلویزیون یا رادیو رو نخواهید شنید، اما مغز شما بابت صدای پس زمینه و موسیقی متنی که برایش پخش کردهاید از شما ممنون خواهد بود.
3. ایجاد یک فضای کاری

مطمئن شوید که فضایی که اختصاصاً برای کار در نظر گرفته شده تهیه کنید.
یکی از مهمترین جنبههای کار در خانه که اغلب نادیده گرفته میشود اختصاص فضایی خاص کار است. هرچند کار کردن روی میز اتاق نشیمن یا پیشخوان آشپزخانه وسوسه انگیز است، اما ایجاد فضایی برای کار در خانه جدا از فضاهای دیگر کاملاً ضروری است. در غیر این صورت ترک کار در پاان روز و اتمام ساعتهای کاری برایتان مشکل خواهد شد.
برای طراحی فضای کاری لازم نیست حتماً فانتزی عمل کنید. یک جای راحت با یک دید بصری خوب برای شروع عالی است. راستی… و یک در! اگر محل زندگیتان را با شخص یا اشخاص دیگری سهیم هستید وجود در اهمیت زیادی دارد.
4. یک برنامه تنظیم کنید

ساعت کاریتان را تعیین کرده و به شدت به آن پایبند باشید.
خوب، راستش خودم هم هنوز دارم روی این یکی کار میکنم. اما اگر بتوانید خودت را ملتزم به ساعتهای کاری مشخصی بکنید میتواند فایده زیادی برایتان داشته باشد.
افرادی که در خانه کار میکنند تمایل دارند در تمام طول ساعتهای روز این کار را ادامه دهند (حتی شبها!). هر چند ممکن است فکر کنید این کار بهرهوری و میزان تولیدتان را بالا میبرد، اما اگر مراقب نباشید باعث خواهید شد خیلی زود از پا بیفتید. هر چند خودم هم دوست دارم ساعتهای طولانی کار کنم، اما سعی میکنم تعداد این ساعتها را تا حدودی پایدار نگه دارم.
نکته: ترفند برنامه داشتن یعنی این که وقتی دارید کار میکنید، واقعاً کار کنید. تمام کارهای غیر کاری را برای ساعتهای غیر کاری بگذارید و در زمان کار از انجام کارهای شخصی بپرهیزید.
5. از بین بردن عوامل حواس پرتی

وقتی دارید در منزل کار میکنید حواس پرتیهای وسوسهانگی زیادی وجود دارند؛ در برابر آنها مقاومت کنید!
به کارتان بچسبید. خودم هر یک دقیقه یک بار باید با این موضوع مبارزه کنم. آدم فقط میخواهد گوشی موبایلش را چک کند، نگاهی به فلان وبسایت بیندازد، فلان کتاب را نگاه کند، و غیره و غیره و غیره.
وقتی این همه چیز حواس پرت کن دو و بر آدم باشد، چیز عجیبی نیست که ناگهان به خودتان بیایید و ببینید دارید کاری میکنید که در فهرستهای کارهای روزمره نبوده است. یا بدتر از آن … از کاری که باید حتماً امروز انجام شود پرهیز میکنید! حواستان باشد در چنین تلههایی نیفتید. اگر میخواهید در دورکاری آدم موفقی شوید، این مسئله یک الزام مطلق است. تلویزیون را خاموش کنید، گوشی را خاموش کنید، و چشمتان را بدوزید به پاداشی که از کارتان میگیرید.
6. استراحت کنید

چند دقیقهای چشمتان را از مونیتور رایانه بردارید؛ برایتان اینطوری بهتر است.
استراحت کردن درست به اندازه پرهیز کردن از مسایل حواس پرت کن اهمیت دارد (هر چند وقتی به این دو فکر میکنید کاملاً با یکدیگر متضادند). چند دقیقه استراحت در روز نه تنها باعث میشود کارایی شما چند برابر شود، بلکه برای سلامتیتان هم خوب است؛ حتی میتوانید چند تا حرکت ورزشی پشت میز را امتحان کنید، یعنی مثلاً بعد از یکی دو ساعت قوز کردن روی فتوشاپ، حرکت کششی انجام دهید، یا چند نرمش حرکتی ایدهی خوبی است.
استراحت خود من معمولاً عبارت است از چند دقیقه پیاده روی و مثلاً چند دقیقه توقف برای صرف نهار. حتی همکارانی را میشناسم که از روی برنامهریزی، ما بین کار چند دقیقهای را چرت میزنند، اما خودم شخصاً فکر نمیکنم از عهده این کار بر بیایم. نکته کلیدی در این کار این است که… هر کاری برای شما کارایی دارد آن را انجام دهید، هر کاری باشد از انجام ندادن آن بهتر است.
7. درک کنید که برخی از دوستان و اعضای خانواده شرایط را درک نمیکنند

فقط بگویید نه.
من نمیدانم بعضی از این رفقا چه مرضی دارند، اما زمانی که برایشان توضیح میدهید که مشغول دورکاری از منزل هستید بلافاصله فکر میکنند این یعنی بی کارید. عادت داشتم در چنین مواقعی موضع تدافعی بگیرم. بعد برایشان توضیح دهم چرا نمیتوانم از خانه بیرون بروم. الان دیگر فقط محترمانه به ایشان جواب رد میدهم. این روش باعث کلی صرفه جویی در وقت میشود.
نکته مهم: ممکن است در چنین مواقعی حس کنید دارید از زیر بار مسئولیتهایتان شانه خالی میکنید، اصلاً اینطور فکر نکنید! اینکه بعدها به خودتان فشار مضاعف وارد کنید به هیچ وجه ارزشش را ندارد. نانسی ریگان را یادتان میآید؟ فقط بگو نه (و برگرد سر کارت).
8. پیژامه بپوشید

یا شلوارک یا دامن یا هر چی.
بله. همین الان من پیژامه پایم است. البته توقع نداشته باشید به شما بگویم چه رنگی است…
اگر کلی بابت اینکه میشود با پیژامه بر سر کار حاضر شد هیجان زده شدهاید خودتان را کنترل کنید. حتماً روی این لباسهایی که گفتم یک لباس از رو بپوشید. حتی اگر هیچ دلیل دیگری در میان نباشد، باید همیشه جوری لباس پوشیده باشید که انگار قرار است از شما فیلم بگیرند. البته، میتوانید فکر کنید دوربین تنها سینه به بالای شما را میگیرد، اما اگر به هر دلیلی لازم شود بایستید، آنوقت بیزار خواهید شد از این که … میفهمید چه میگویم … مردم شما را پیژامه ببینند. متوجه منظورم شدید؟
9. دوست پیدا کنید، با بقیه در ارتباط باشید (و یک خط اینترنت قابل اعتماد بگیرید)

سعی کنید در چرخهی کور Slack/Facebook/Twitter گیر نکنید.
فرقی نمیکند در قالب یک تیم مشغول کار باشید یا تنها باشید، دوست پیدا کردن و مرتبط بودن با دیگران اهمیت زیادی دارد. خوشبختانه راههای مختلفی برای انجام این کار وجود دارد.
Slack، پیامرسانها، Facebook و Twitterهمه راههای خوبی برای انجام این کار هستند. از نظر اجتماعی در محیط بسته زندگی کردن برایتان خوب نیست. بروید بیرون و با دیگران ارتباط برقرار کنید. گذشته از آن، نمی توانید صد در صد بگویید کی یکی از این آشنایان تازه یافته شما میتواند کسب و کار یا مشتری جدیدی به شما معرفی کند؛ این بدانید چطور شبکهسازی و نتورک کنید رمز پیروزی در کار است.
10. غذای سالم بخورید

در هر وعدهی غذایی کمی سالاد تنگ آن بگذارید؛ کل مشکل حل خواهد شد
نمی خواهم به شما دروغ گفته باشم … گاهی اوقات ممکن است خود من هم بروم سراغ اسنکها یا یک وعده از بدترین مواد غذایی روی کرهی زمین، مخصوصاً وقتی وقت غذا پختن کم است. اما در کل، فکر خوبی است که آشپزخانهتان را پر از غذاهای سالم کنید.
وقتی تنها زمانی که برای انتخاب غذا صرف میکنید کمتر از 10 ثانیه است، حداقل غذاهایی انتخاب کنید که در آینده نزدیک شما را نکشد. خودم دوست دارم دائم میوههای تازه، غلات و حبوبات و سالاد درست کنم. متوجه شدهام که وقتی آشپزخانهام از این مواد غذایی تهی میشود، می روم سراغ چیزهای بدی مثل کراکر، پنیر چرب و شکلات. نه، هیچ وقت این سه تا را با هم امتحان نکردهام! هامممم…؟
11. زمان جستجویتان را محدود کنید

بین یک تحقیق خوب و گشت و گذار بی هدف در اینترنت تفاوت بسیاری هست.
ممکن است فکر کنید این جزء همان محدود کردن و از بین عوامل حواس پرتی است، اما به یکی به کل فرق میکند.
اگر دارید روی پروژهی جدیدی کار میکنید، مثل پروژهای که سوالات زیادی در مورد آن دارید و همه چیز را بلد نیستید، تمام روزتان را به جستجو و تحقیق اختصاص ندهید. کمی استراحت کنید. وقتی ذهنتان کمی آزادتر شد دوباره بروید سراغش. از اینکه بارها و بارها مقالهای راجع به پاسخ یک سوال را تا انتها بخوانید هیچ چیزی عایدتان نخواهد کرد.
12. خانه را ترک کنید

حواستان باشد قبل از اینکه دفتر کارتان را در منزل راه بیندازید از یکی از قهوهخانههای محلی قهوه سفارش بدهید.
رسانههای اجتماعی برای در ارتباط ماندن با افراد مختلف خیلی خوب است، اما جای روابط اجتماعی را در زندگی واقعی و حقیقی نمیگیرد. حتی اگر زیاد اهل روابط گسترده و رفت و آمدهای اجتماعی نباشید، واجب است که گاهی خانه را ترک کنید. بروید برید و به گشت و گذار بپردازید. بروید به یک فروشگاه یا با یکی از دوستانتان بروید سینما و فیلمی ببینید (البته نه در زمان کاریتان).
هر بار هم نوع گشت و گذارتان را عوض کنید. یکی از فروشگاههای محلی که وای فای مجانی دارد را پیدا کنید و بخشی از کارتان را به آنجا منتقل کنید. فقط حماقت نکنید. مطمئن شوید که شما سفارش برخی از مواد غذایی و نکته کارکنان درآمده است.
خیلی خوب، راهنماییهای من اینها بودند، شما چه نکاتی بلدید؟ در بخش نظرات تجربیات مفید خودتان را از کار در خانه برایمان بنویسید.