وقتی صحبت از دنیای دیجیتال میشود جوانان امروز دارای مزیتهای پر رنگی هستند؛ مثل بومیانی که در احاطه اینترنت، تکنولوژی Wi-Fi و تلفنهای هوشمند زندگی کرده و هوای ارتباطات تلفن همراه را نفس میکشند. اما مجهز بودن مناسب برای به دست آوردن یک شغل دیجیتال در بازار امروز لزوما به صورت طبیعی و عادی اتفاق نمیافتد.
اغلب از من پرسیده میشود برای کار کردن در یک مرکز دیجیتال به چه مهارتهایی نیاز است، و یک فرد چطور میتواند آمادگی لازم برای ورود و مشغول شدن در این صنعت در حال رشد را پیدا کند؟
5 نکته برای شکار شغل دلخواه
به دست آوردن حرفهای در زمینههای دیجیتال به معنای این نیست که حتماً باید در کار با فوتوشاپ استاد باشید یا در خواب هم باید بتوانید کد نویسی کنید. تیمهای موفق همه جور حرفهای در گروه خود دارند و افرادی از همهی پس زمینههای شغلی با مجموعه مهارت مکمل یکدیگر دارای جایگاه هستند. برخی از مهارتهایی که خود من در جستجو به دنبال یک نامزد اشتغال جدید به دنبال آن میگردم عبارتند از:
- مهارت خوب گوش دادن
- ارتباط صریح
- قادر به مدیریت زمان خود
- فعال در ارائه ایدههای مختلف
- مهارتهای حل مسئله
- مهارت خوب گوش دادن
صد البته توقع نداریم همهی موارد بالا در تک تک افرادی که استخدام میکنیم وجود داشته باشد. بیش از هر چیز به دنبال افرادی میگردیم که در کاری که انجام میدهد از خود شور و اشتیاق نشان میدهند. مهارتهایی مثل برنامه نویسی، front-end development و مدیریت پروژه را میشود آموزش داد اما شور و اشتیاق چیزی است که باید در وجود فرد وجود داشته باشد. میتوان این اشتیاق را در درون کسی کاشت، یا آن را پروراند و فرد را تشویق به کسب آن کرد، اما در نهایت این چیزی است که باید از نهاد فرد بجوشد.
اگر یک بار دیگر روی مهارتهایی که فهرست کردم نگاهی بیندازید خواهید دید که مهارت خوب گوش دادن را دو بار نوشتهام (اگر متوجه این قضیه شده بودید یک شکلات به خودتان جایزه بدهید). برای این کارم دلیل خوبی دارم. تجربهام در این صنعت به من آموخته است که اگر نتوانید به مشتریتان خوب گوش بدهید بهتر است دفتر و دستکتان را جمع کنید و قید این کار را بزنید.
در کار آژانسهای دیجیتال موفق مقدار شگفت آوری روانشناسی دخیل است و اغلب میتوانید مقدار زیادی از چیزهایی را که طرف در موردشان صحبت نکرده است حدس بزنید. به یکی از برنامههای مستند تلویزیون که درباره جرم و جنایت ساخته می شود نگاه کنید. معمولاً پلیسها میگذارند افراد تا هر چقدر که دلشان خواست صحبت کنند و از خلال صحبتهای آنهاست که میتوانند سرنخهای حقایق را پیدا کنند.
در یک آژانس دیجیتال خلاق، میتوانید انتظار دیدن افراد واقعاً متنوعی را داشته باشید که معمولاً از منظر شغلی، پست تعریف شدهای ندارند. کسانی هستند که در برنامه ریزی و سازماندهی افراد و پروژهها استادند (معمولا مدیران پروژه)، کسانی هستند که عاشق تعامل با مشتریان قدیمی و جدیدند (به عنوان مدیر مشتریان یا مشتریان احتمالی جدید)، کسانی هستند که خورد و خوراکشان کار با پیکسلهاست (UI کارها یا طراحان گرافیک)، و کسانی که در سر و کار داشتن با کدها انگار در خانه خود و زیر پتو خوابیدهاند (توسعه دهندگان وب و تلفن همراه).
عناوین شغلی سفت و سخت کم کم دارند به یک سری لغت قلنبه و سلمبه تبدیل میشوند، بنابراین اگر احساس کردید نمیتوانید خودتان را در هیچکدام از این قالبهای شغلی جای بدهید نباید بادتان بخوابد. اگر دستی در کار با نرمافزار InDesign و Illustrator دارید و همزمان عاشق سرک کشیدن داخل Google Analytics را هم دارید، فوقالعاده است؛ فقط حواستان باشد این موضوع را حتماً در رزومه کاری خود برجسته کنید.
رزومه کاری خودتان را مناسبسازی کنید
هر هفته کلی رزومه کاری / سی وی روی میز کار من قرار میگیرد. از میان آنها همیشه چند تا جالب، مختصر و خلاقانه هستند. بسیاری از آنها کسل کننده و کپی شده از قالبهایی است که نامزد مورد نظر به عنوان فردی «سخت کوش و مشتاق توصیف میکند که کار تیمی را به خوبی بلد بوده و حاضر است تحت فشار به کار بپردازد» (من آنم که رستم بُود پهلوان …).
من به خوبی یاد گرفته ام چطور از میان این همه سی وی آنهایی که به درد میخورند را فیلتر کنم و افراد حقیقی را از میان آنها بیرون بکشم؛ افراد واقعا مستقلی که ارزش پیگیری کردن را دارند.
غالباً من یک راست می روم سراغ پاراگراف آخر سی وی چون این همان بخش جالب نوشته است. اینجا همان جایی است که افراد درباره علایق و سرگرمیهایشان چیزهایی مینویسند اما همین قسمت یکی از بهترین بیتهای غزل است! اینجا جایی است که من کشف میکنم طرف چه جور آدمی است، نه اینکه چه کارهایی تا به حال انجام داده است.
اگر قرار باشد با این آدم روزها و هفتهها را در کنار هم و در یک اتاق به کار بپردازیم دوست دارم بدانم این ادم چه نظری درباره عکاسی دارد، چه نظری راجع به جمع آوری کلکسیون قورباغههای چینی دارد، از میان کانالهای یوتیوب کدام کانالهای را دوست دارد و در آنها دنبال نحوهی پخت شیرینیهای ژاپنی میگردد. نظر من این است که شما میتوانید حتی بدتر از این هم عمل کنید و در همان اول رزومهتان درباره احساساتتان برایم تعریف کنید.
5 نکته برای گرفتن یک کار دیجیتال
بنابراین چند توصیه عملی برای وارد شدن به صنعت دیجیتال خلاق برایتان میگویم
1. عشق و علاقهتان را کشف کنید

عشق و علاقهتان را کشف کنید
عشق و علاقه را نمی شود یاد گرفت. فقط باید آن را داشت. چیزی هیجان زدهتان میکند را پیدا کنید و همهی انرژیتان را به پایش بریزید.
2. روی نمونه کارهایی که در وقت خودتان انجام دادهاید تکیه کنید

روی نمونه کارهایی که در وقت خودتان انجام دادهاید تکیه کنید
ممکن است نتوانسته باشید نمونه کار خیلی بزرگی داشته باشید، اما میتوانید نشان دهید در مدت زمان کوتاهی که داشتهاید چه کار خوبی ارائه کردهاید. در مورد بعضی مشاغل، لازم نیست روی یک پروژه «زنده» کار کرده باشید، اما همان کاری که کردهاید را هم اگر نشان دهید بهتر از این است که تا به حال کاری نکرده باشید.
سعی کنید کمپینهای تبلیغاتی، وب سایتها یا نرم افزارهای جدید را تجزیه و تحلیل کنید؛ آنها دوباره طراحی کنید یا جزییاتی را که اگر شما بودید تغییر میدادید، آنها را به سلیقه ی خودتان طراحی کنید و رویکرد متفاوت خودتان را نشان دهید. اگر طراحی موضوع مورد علاقه شما نیست، بگویید چطور میتوانید زمینه ی طراحی را به وسیلهی کد نویسی تغییر دهید، یا چطور میتوانید پروژهای را برنامه ریزی کنید.
3. رزومه کاریتان را خاص کنید

رزومه کاریتان را خاص کنید
تحقیقات نشان داده است که برای یک کارفرما تنها شش ثانیه طول میکشد که از نگاه کردن به یک CV/رزومه تصمیمش را بگیرد. با این ذهنیت، کاری کنید که رزومه شما مدت بیشتری روی میز کارفرما باقی بماند.
اگر قرار است رزومه را پست کنید یا آن را دستی تحویل بدهید، آن را روی یک کاغذ با کیفیت پرینت بگیرید، سعی کنید بیشتر از دو روی یک برگه A4 مطلب ننویسید و حتماً یک نامه مکمل برای رزومه تهیه کنید. گذشته از آن، مطمئن شوید که رزومه شخصیت منحصر به فرد شما را منتقل کند.
اگر با عدم موفقیت روبرو شدید، از آن کسی یاد بگیرید که در لباس فرد تحویل دهنده پیتزا، از میز پذیرش ساختمان عبور کرده و CV خود را در داخل جعبه پیتزا به اتاق رییس تحویل میدهد؛ یک کار نبوغ آمیز!
4. حضور خود را در شبکههای اجتماعی ترویج کنید

حضور خود را در شبکههای اجتماعی ترویج کنید
اگر روی سایت هاییی همچون فیسبوک، توییتر، اسنپ چت و اینستاگرام هستید شانس بزرگی به شما رو کرده است. مطمئن شوید که محتوایی که ایجاد کرده یا به اشتراک گذاشتهاید همان چیزی است که دلتان میخواهد یک کارفرمای بالقوه آنها را ببیند. اگر به عنوان یک آژانس علاقه خودتان را به محل کار من نشان دادهاید فکر نکنید بنده به عنوان یک سازمان هیچ وقت نمیآیم تا علایق آنلاین شما را روی شبکههای اجتماعی و سایتهای اینترنتی بررسی کنم و ببینم چه تصویری از خودتان به نمایش گذاشتهاید.
5. تمرین شما را کامل میکند

تمرین شما را کامل میکند
در نهایت اگر موفق شدید به مصاحبه شغلی دعوت شوید، مطمئن شوید که خودتان را آماده کردهاید. از یک دوست بخواهید با چند سوال نمونه شما را آزمایش کند. هر طور که میتوانید روی شرکتی که قرار است در آن جا استخدام شوید تحقیقات کنید. روی هر کانال اجتماعی که ردی از آنها پیدا کردید همه را مطالعه کنید.
همچنین خوب است اگر آشنایی در آن شرکت دارید یا کسی هستید که میتواند شما را به آنها مرتبط کنید با وی تماس بگیرید. اگر توانستید پیدا کنید با چه کسی قرار است ملاقات کنید هر اطلاعاتی که توانستید از وی به دست آورید؛ مثلاً ممکن است بفهمید هر دوی شما به داشتن گربهی خانگی علاقه دارید. سرگرمی مشترکی با او دارید؟ با هم به یک مدرسه میرفتهاید؟ ممکن است این مطالب به نظرتان عجیب و بی ربط باشد، اما باور کنید اهمیت زیادی دارد. با او محکم دست بدهید، تماس چشمیتان را قطع نکنید (البته نه همیشه؛ خدای نکرده مار کبرا که نیستید)، لبخند بزنید و بیش از حد سریع صحبت نکنید.
تنها چیزی دیگری که میتوانم به مطالب بالا اضافه کنم این است که حتماً در مصاحبهتان یکی دو سوال آماده پرسیدن داشته باشید. پرسیدن سوال دربارهی شرکتی که میخواهید در آن استخدام شوید نشان از علاقه، تعهد و کنجکاویتان است.